Standard Investment heeft begin 2019 de activiteiten van de Franse producent van aspartaam doorgestart uit surseance. HSWT, gevestigd bij Duinkerken, is de enige niet-Aziatische fabrikant van aspartaam, een zoetstof die geproduceerd wordt ten behoeve van onder meer ‘light’ varianten van een aantal bekende en mondiaal opererende frisdrankmerken.

De fabriek had al geruime tijd last van de praktijken van haar Chinese concurrenten, die met behulp van prijsdumpingen probeerden de enige overgebleven Europese aspartaam-producent uit de markt te drukken, waarvoor de Europese Commissie dan ook een anti-dumping heffing heeft opgelegd. Deze heffing kwam te laat en de onderneming ging in surseance in 2018, maar bleef doordraaien met een Franse bewindvoerder.

Standard Investment zag naast de grote problemen ook een goede productiefaciliteit en behoorlijke commerciële kansen – wereldwijd actieve food & beverage-producenten willen voor hun light-producten niet afhankelijk zijn van een handvol leveranciers uit dezelfde land of regio vanwege geopolitieke en andere concentratie risico’s. Als cruciaal deel van de doorstart moest met die grote mondiale klanten stevig heronderhandeld worden over volumes en prijzen – precies het soort uitdaging dat Standard Investment graag aangaat. Deze partijen toonden zich committed aan de continuering van de Franse fabriek en met nieuwe getekende lange-termijn-contracten stonden voor ons alle lichten op groen.

Wat volgde waren complexe onderhandelingen met de Franse curator, de regionale overheid, de gemeente, het management en de vakbonden, waarna iedereen zich achter het reddingsplan van Standard Investment schaarde en de regionale overheid de doorstart zelfs mede financierde.

Standard Investment was zowel voor de acquisitie als in de maanden daarna intensief betrokken bij vrijwel alle facetten van de bedrijfsvoering, zoals productie, groot onderhoud, financiën, inkoop en natuurlijk de contacten met de klanten. Dat was hard nodig, want door negatieve pers en problemen met de (tijdige) productie en levering in 2018 had het vertrouwen van de markt in de fabriek een flinke deuk opgelopen.

De investering door Standard Investment betekende dat de doorstart gemaakt kon worden en de werknemers en klanten weer trots kunnen zijn op HSWT. Wij zijn zeer gemotiveerd om HSWT als enige Europese fabrikant van aspartaam te laten floreren!